Tinguem en compte les lletres! 10 consells sobre tipografia

La tipografia –el tipus de lletra que fem servir­– és d’allò més important a l‘hora de definir els nostres textos, la seva presentació, el seu estil... I les nostres pàgines web, també! La comunicació és present a tots els nivells del missatge i, per tant, s’ha de mirar bé com fem servir les tipografies i altres recursos estilístics que van més enllà del contingut del text, però que l’afecten directament. Us presentem alguns consells que sempre són importants a tenir en compte en els dissenys de textos, de pàgines web, de cartells...

  1. No utilitzar la Comic Sans. Aquesta és la bàsica. És una tipografia creada per a bafarades petites de còmic, i estesa àmpliament al públic infantil per la seva aparença acriaturada, corba i sinuosa. Mai ens farà sembla professionals del tot, sigui quin sigui el nostre servei o producte!
  2. Que es llegeixi. Que es pugui llegir de manera assequible per gairebé tothom. Res de lletres massa petites o massa grosses, ni tipografies amb massa ornaments que avorreixin el lector. Lletres més aviat senzilles i d’una mida estàndard.
  3. Jerarquitzar continguts. El títol ha de ser el text més gros, seguit del subtítol i el cos del text; i sense abusar massa de la diferència de mida entre textos.
  4. Subratllats, negretes i cursives. No cal utilitzar-les sense ordre i concert. Les paraules subratllades en excés embruteixen el text; massa cursives dificulten la lectura i les negretes han de ser-hi només per ressaltar continguts realment a destacar.
  5. No cal variar massa les tipografies. Les tipografies, per defecte, ja tenen un espai determinat entre lletres, entre paraules... Com menys remenem aquestes opcions sense ser professionals del disseny, millor!
  6. I als professionals reals... Cal tenir-los en compte. Si ens fixem quines tipografies fan servir, com ho fan, podem agafar idees no massa escabellades.
  7. No fer servir massa tipografies diferents. Com més tipus de tipografies usem dins d’un mateix document, més complicada i feixuga es farà la lectura. Cal evitar-ho, i fer-ne servir, com a molt, un parell.
  8. Tot en majúscula? Mai! L’abús de les majúscules és també una dificultat per llegir correctament un text. Està comprovat que la lectura és més fàcil amb lletres minúscules i quan les majúscules són al lloc que els correspon.
  9. Hem dit, ja, que res de Comic Sans? No està de més recordar-ho!
  10. Línies de text: ni massa curtes, ni massa llargues. Les línies de text es poden justificar –compte amb les paraules amb massa espais entre elles!–, però sempre portarà problemes si una línia és o bé massa curta o massa llarga (el lector tindrà problemes per construir les frases).

A Oh! Comunicació som experts en l'ús de tipografies i disseny. Parlem?

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.