La tipografia –el tipus de lletra que fem servir– és d’allò més important a l‘hora de definir els nostres textos, la seva presentació, el seu estil... I les nostres pàgines web, també! La comunicació és present a tots els nivells del missatge i, per tant, s’ha de mirar bé com fem servir les tipografies i altres recursos estilístics que van més enllà del contingut del text, però que l’afecten directament. Us presentem alguns consells que sempre són importants a tenir en compte en els dissenys de textos, de pàgines web, de cartells...
- No utilitzar la Comic Sans. Aquesta és la bàsica. És una tipografia creada per a bafarades petites de còmic, i estesa àmpliament al públic infantil per la seva aparença acriaturada, corba i sinuosa. Mai ens farà sembla professionals del tot, sigui quin sigui el nostre servei o producte!
- Que es llegeixi. Que es pugui llegir de manera assequible per gairebé tothom. Res de lletres massa petites o massa grosses, ni tipografies amb massa ornaments que avorreixin el lector. Lletres més aviat senzilles i d’una mida estàndard.
- Jerarquitzar continguts. El títol ha de ser el text més gros, seguit del subtítol i el cos del text; i sense abusar massa de la diferència de mida entre textos.
- Subratllats, negretes i cursives. No cal utilitzar-les sense ordre i concert. Les paraules subratllades en excés embruteixen el text; massa cursives dificulten la lectura i les negretes han de ser-hi només per ressaltar continguts realment a destacar.
- No cal variar massa les tipografies. Les tipografies, per defecte, ja tenen un espai determinat entre lletres, entre paraules... Com menys remenem aquestes opcions sense ser professionals del disseny, millor!
- I als professionals reals... Cal tenir-los en compte. Si ens fixem quines tipografies fan servir, com ho fan, podem agafar idees no massa escabellades.
- No fer servir massa tipografies diferents. Com més tipus de tipografies usem dins d’un mateix document, més complicada i feixuga es farà la lectura. Cal evitar-ho, i fer-ne servir, com a molt, un parell.
- Tot en majúscula? Mai! L’abús de les majúscules és també una dificultat per llegir correctament un text. Està comprovat que la lectura és més fàcil amb lletres minúscules i quan les majúscules són al lloc que els correspon.
- Hem dit, ja, que res de Comic Sans? No està de més recordar-ho!
- Línies de text: ni massa curtes, ni massa llargues. Les línies de text es poden justificar –compte amb les paraules amb massa espais entre elles!–, però sempre portarà problemes si una línia és o bé massa curta o massa llarga (el lector tindrà problemes per construir les frases).
A Oh! Comunicació som experts en l'ús de tipografies i disseny. Parlem?