El format Raw, el més professional

Per a les nostres pàgines webs, xarxes socials, i per a la nostra presència a Internet en general, és de vital importància saber fer bones fotografies, però ho és tant o més el fet de saber-les tractar adequadament. Aquí és on entra en joc el format de fotografia Raw. Varia segons la càmera, podent ser Raw, Arw, Crz o Nef, entre altres; però l’essència és la mateixa: és la imatge pura, sense ornaments ni cap mena de tractament fet per la càmera. Es tracta de la imatge tal i com la capta l’aparell, sense més: conté tota la informació captada pel dispositiu. D’aquí ve el seu nom, Raw (que vol dir “cru”, en anglès).

I per què és important?

  1. Perquè la imatge no és tractada. Si es programa la càmera perquè faci fotografies en format jpg, que és un format comprimit, la imatge perdrà gran part de la qualitat que té a l’instant en què l’aparell la capta. Ens interessa tenir les imatges amb la màxima qualitat possible. Si en volem agafar un detall, o només una part de la imatge... No volem que sigui gaire pixelada!
  2. Edició més fàcil. El fet que la imatge no s’hagi comprimit impedeix moltes vegades que les zones de més claror i de més foscor acabin agafant un color uniforme i no permetin “salvar-ne” el contingut. En tenir més rangs intermitjos, hi ha més varietat de colors i es pot editar millor. En formats inferiors al Raw, aquest fet passa sovint i, quan s’obre amb un programa d’edició professional, aquests detalls són insalvables. Una qüestió tan senzilla com aquesta pot espatllar o salvar una fotografia!
  3. Els colors són diferents. Precisament, perquè no té cap mena de tractament i necessita aquesta elaboració. L’arxiu jpg ha tractat i adequat els colors; mentre que el Raw no, i per això sembla que aquest últim tingui els colors més apagats. Tot i així, amb una postproducció adequada, es demostra que l’arxiu Raw permet molta més modulació de colors, de llum, de saturació, etc.
  4. Edició no destructiva. Això vol dir que l’arxiu original Raw no variarà mai i no pot ser sobreescrit: els canvis i modificacions que en feu seran guardats en un altre format (dng, png, tiff, jpg...) i, per tant, sempre es pot tornar a mirar i editar la imatge original. No passa el mateix, en canvi, amb les fotografies jpg. No us equivoquéssiu editant-les!
  5. Inconvenient: pesa massa? Les fotografies Raw acostumen a pesar entre els 18 i els 25 MB. Això és molt d’espai per a una fotografia, certament. Però d’una banda, si volem tractar fotografies de manera professional, ja serem previsors i tindrem una gran quantitat d’espai al nostre ordinador. D’altra banda, si anem justos d’espai també podem eliminar la foto Raw un cop retocada i desada en un altre format.

En definitiva, si el que ens interessa és mantenir una bona imatge de marca empresarial o de marca personal, és altament recomanable utilitzar imatges de format Raw per editar, ja que el resultat sempre serà molt millor: la vostra pàgina web i les xarxes socials gaudiran de fotos més ben elaborades perquè han tingut una bona base... I això sempre us fa oferir més bona imatge de cara al públic.

 

A Oh! Comunicació som professionals de les fotografies Raw. En voleu veure alguns exemples?

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.